Naziv:
CRNOGORSKA PARTIJA

Sjedište:
NOVI SAD

E-mail:
cgpartija@gmail.com

Adresa za poštu:
Crnogorska partija
P. fah 51
21121 Novi Sad

Zakonski zastupnik:


STATUT CP

PROGRAM CP

ORGANI CP:
- Skupština
- Predśednik
- Potpredśednici
- Glavni odbor
- Savjet
- Poslaničke grupe
- Predśednički kolegijum
- Vijeće časti
- Nadzorni odbor
- Sekretarijat

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ ZA 2011. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ ZA 2012. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ ZA 2013. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZVEŠTAJ ZA 2014. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2015. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2016. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2017. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2018. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2019. GODINU

GODIŠNJI FINANSIJSKI IZJEŠTAJ ZA 2020. GODINU

 

UDRUŽENJE CRNOGORACA SRBIJE

IZBORI 2008
 
Crnogorske partija objavila izborni program

Crnogorska partija, koja nastupa pod rednim brojem 15 na republičkim izborima u Srbiji, danas je objavila svoj izborni program sa kojim izlazi pred birače u neđelju 11 maja. 
Program se sastoji od 15 konkretnih rjesenja za 15 problema sa kojima se danas suočavaju pripadnici crnogorskog naroda u Srbiji.
Ovaj izborni program je prvi izborni program u istoriji parlamentarizma u Srbiji koji se obraća direktno populaciji koja vodi porijeklo iz Crne Gore sa ciljem rjesavanja njihovih životnih problema.
Ovaj program će biti prezentovan u okviru izborne turneje pod imenom "Pruži ruku!" koja će biti obavljena širom Srbije

Izborni program Crnogorske partije                                                          
ili
15 rješenja za 15 problema crnogorskog naroda u Srbiji PRUŽI RUKU

Poštovani glasači,
Poštovani Crnogorci i Crnogorke,

Crnogorska partija je registrovana u martu 2008. godine sa ciljem da na svim narednim parlamentarnim, ali i pokrajinskim i lokalnim izborima zastupa interese crnogorskog naroda i njegovih pripadnika u Srbiji.

Ovom prilikom nećemo ići u nabrajanje svih ciljeva naše partije, jer je osnovni cilj jedan. Cilj Crnogorske partije je da zaštitimo vaše interese. Da zaštitimo političke, ekonomske i nacionalne interese Crnogoraca i Crnogorki u nezavisnoj državi Srbiji. Danas ćemo predstaviti naš program - ali precizno  i jasno. Konkretne stvari koje namjeravamo da uradimo za Vas kada uđemo u Parlament Srbije.

Naša namjera nije da podržavamo neki od blokova u Parlamentu Srbije, naša namjera je da promovišemo vaše interese, interese Crnogoraca i Crnogorki u Srbiji. Mi želimo da pružimo ruku u vaše ime onim političkim partijama koje će da zaštite interese Crnogoraca u Srbiji, zato očekujemo i da Vi pružite ruku Crnogorskoj partiji da Vam pomogne.

Nemamo vremena za gubljenje. Dok su mnoge nacionalne zajednice već konstituisale svoje nacionalne programe i osigurali fer zastupljenost u organima države Srbije, Crnogorski narod se tek ove godine počeo politički angažovati sa ciljem da se saslušaju naši legitimni interesi.

Crnogorska partija će biti 15-ta na izbornom listiću 11 maja, ali za Crnogorski narod je taj broj magičan jer smo uspjeli ono što niko nije očekivao. Skupili smo toliko potpisa koliko i Demokratska Stranka, koliko i Srpska Radikalna Stranka. Preko 10000 potpisa za Crnogorsku listu.

Kada uđemo u parlament, naša namjera nije da ucjenjujemo druge partije, jer mišljenja smo da nema stabilne Srbije ako nijesu svi građani zadovoljni. Crnogorci nijesu nikada bili sitni trgovci, nego su uvijek sve radili pretežno iz srca. Tako će i ostati, ali u 21 vijeku potreban je i razum.            Tako će i djelovati Crnogorska partija – razumno, u Vašem interesu.

Danas, crnogorski narod u Srbiji nije zadovoljan. No, krivica je velikim dijelom i naša jer mi Crnogorci smo bili pasivni i ostavljali smo drugima da štite naše interese. Svima je jasno da tih drugih i nije ni bilo. Crnogorci se ustvari uzimaju zdravo za gotovo i od pro-Evropskog bloka, i od anti-Evropskog bloka, a neki nas i ne priznaju da postojimo.

Zato, naša poruka Vama je da od 11 maja Crnogorci u Srbiji imaće svoje ljude da štite njihove interese u Skupštini Srbije. A poruka ostalim građanima Srbije je poruka prijateljstva. Konačno, zato je i slogan Crnogorske partije na ovim izborima:
„Sva prijateljstva su ista, ali samo jedno je pravo!“

Predstavljamo Vam naš program - usudićemo se reći Vaš program. Naša partija neće dati podršku nijednom bloku ako ne prihvate obavezu da zaštite interese Crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji, odnosno ako ne prihvate primjenu većeg dijela ovog programa.

Program se sastoji iz tri dijela – politički, ekonomski, i deo vezan za korpus nacionalnih i ljudskih prava - i vrlo je konkretan. Nas ne interesuju privilegije za članove Crnogorske partije, nas interesuje ostvarivanje zasluženih prava za građane crnogorskog porijekla u Srbiji. U svakom od ova tri dijela programa imamo pet tačaka koje namjeravamo da ispunimo. Ukupno petnaest ciljeva preko kojih želimo da poboljšamo život Crnogoraca i Crnogorki u Srbiji. A jedina smo partija koja se obraća upravo ovom segmentu populacije.

Mi danas potpisujemo 15 obećanja crnogorskom narodu u Srbiji, kao i drugim građanima Srbije porijeklom iz Crne Gore. Zastupaćemo interese i prve generacije iseljenika, ali i druge i treće generacije, kao i onih građana koji su samo djelimično crnogorskog porijekla.

Ovaj program biće nam vodič za djelovanje u naredne 4 godine kada uđemo u parlament. Bilo da smo u opoziciji bilo da smo na vlasti. To je Vaš program i jedino što tražimo je da pružite ruku sebi.

Politički dio programa
5 rješenja za 5 problema

Problem 1: Nezainteresovanost zvanične Srbije za dublje i bliže odnose sa Crnom Gorom nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore 

Plan Crnogorske partije:

Crnogorska partija neće ući niti dati podršku nijednoj Vladi Srbije koja se ne bude zalagala za otopljavanje u odnosima sa Crnom Gorom. Cilj naše partije jeste da se odmah pokrenu bilateralni pregovori dvije države oko garancije individualnih prava na zapošljavanje, zdravstvo, invalidsko i penziono osiguranje državljanima obije države, u skladu sa normama Evropske Unije.

Naš cilj jeste da državljani Crne Gore koji su građani Srbije, nastave da žive u Srbiji bez ijednog administrativnog problema i da se prekine sa besprimjernom praksom da se zahtijeva odricanje od državljanstva Crne Gore da bi Crnogorci i Crnogorke nastavili da koriste svoja stečena prava u Srbiji.

U bilateralnim pregovorima se mora riješiti i pitanje izdavanja ličnih karti, radnih knjižica, zdravstvenih knjižica, državljanima Crne Gore, ali da se Crnogorci ne ucjenjuju obaveznim prihvatanjem državljanstva Srbije i gubitkom državljanstva Crne Gore.

Ako, na primjer, mogu Francuzi da se školuju, rade, liječe i da primaju penziju u Italiji, nema nijednog razloga da se ne ubrzaju Evro-integracije između Srbije i Crne Gore prihvatanjem evropskih standarda i prava za njihove državljane.

Ovo rješenje bi učinilo besmislenim potrebu za dvojnim državljanstvom, ali dok se to ne osigura, Crnogorska partija bi se zalagala i da se državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji od pre referenduma, obezbijedi, u bilateralnim razgovorima sa Podgoricom, pravo na duplo državljanstvo i od strane njihove matične države Crne Gore.

 Problem 2: Zaostajanje Srbije u Evropskim i Evro-atlantskim integracijama

Plan Crnogorske partije:  

Crnogorska partija se zalaže za bezuslovno pristupanje Srbije Evropskoj uniji i ostalim Evro-atlantskim strukturama. Tu nema pregovora. Mi nećemo podržati nikada nijednu vladu niti učestvovati u njoj, ako nije za što hitniji ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Konačno, imajući u vidu da i naša matična država Crna Gora se nalazi na putu intenzivnih Evropskih i Evro-atlantskih integracija, jasno je da je za Crnogorski narod u Srbiji svaka druga politika neprihvatljiva.

Za nas je ovo pitanje odvojeno od svih ostalih pitanja, kao što je pitanje teritorijalne cjelovitosti Srbije. Članstvo Srbije u Evropskoj Uniji nema nikakve veze za statusom Kosova. To drugo pitanje se treba rješavati pregovorima između Beograda, Prištine i Ujedinjenih Nacija koje su poslale misiju na Kosovo u skladu sa već poznatom rezolucijom.

Problem 3: Centralizacija Srbije i neravnomjeran razvoj

Plan Crnogorske partije:

 Na poslednjem popisu koji je sproveden u Srbiji 2002. godine, 69.049 građana ili 0,92% populacije Srbije su se izjasnili u nacionalnom smislu kao etnički Crnogorci i Crnogorke. Riječ je znači o praktično 1% populacije Srbije, ali svi znamo da je broj građana Srbije koji vodi porijeklo sa prostora Crne Gore znatno veći.

Od oko 165 opština u Srbiji, samo u jednoj opštini - Crna Trava – nije bilo registrovanih građana koji se izjašnjavaju kao etnički Crnogorci na istom popisu iz 2002. godine. Ovo čini našu etničku zajednicu svojevrsnim fenomenom među nacionalnim zajednicama u Srbiji jer smo rasporijeđeni širom cijele zemlje, skoro i kao većinski narod.

Zašto ovo govorimo? Zato što je onda i za Crnogorski narod u Srbiji posebno važno pitanje decentralizacije zemlje. Mi želimo da naši sunarodnici širom Srbije žive dobro i u Prokuplju, u Nišu, u Vrbasu, u Novom Sadu, u Sandžaku, u Vojvodini, ne samo u Beogradu.

Crnogorci i Crnogorke su prisutni u cijeloj Srbiji i bez jakih regiona, bez odgovarajuće autonomije pokrajina, bez jakih i bogatih sela i gradova, i naši sunarodnici će biti siromašniji. Ključ bogatstva našeg naroda u Srbiji je uspjeh Srbije kao države i zato Crnogorska partija samo podržava programe i vlade koje su usmjerene ka jačanju Srbije kao države bogatih gradova, regiona i autonomnih pokrajina.

Problem 4: Snižavanje diplomatskih odnosa i povlačenje Ambasadora Srbije iz svjetskih metropola

Plan Crnogorske Partije:

Politika mira, dobrosusjedstva i saradnje je jedina politika koju Crnogorska partija može podržati. Nema uspješne Srbije ako ima loše odnose sa svim susjedima, tako da je naš prioritet da pomognemo da se hitno razriješe sva otvorena pitanja sa susjednim zemljama i da se postigne dugo očekivano pomirenje u odnosima, specijalno sa bivšim jugoslovenskim republikama.

Crnogorska partija neće podržavati vladu koja nema jasan plan da popravi diplomatske odnose sa vodećim državama u Evropskoj Uniji i u Evro-atlantskom bloku. Srbija jedino može da ostvari svoje interese putem diplomatije, ali ako povlači svoje diplomate iz ambasada širom svijeta, onda je i to nemoguće.

Naša partija će u ime Crnogoraca i Crnogorki u Srbiji lobirati u novom parlamentu Srbije za normalizaciju spoljne politike, prestanak inaćenja sa svijetom i za ponovno uspostavljanje normalnih diplomatskih odnosa sa zemljama zapada.

Problem 5: Nedostatak pune saradnje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji

Plan Crnogorske partije:

Crnogorska partija neće sarađivati u uspostavljanju vlasti, niti će podržavati partije koje imaju za cilj prekid saradnje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Takođe, nećemo sarađivati sa partijama koje negiraju postojanje ratnih zločina koji su se dešavali na prostoru bivše Jugoslavije. Ovo pitanje je posebno važno za Crnogorsku partiju imajući u vidu i da je naša matična država takođe bila voljni saradnik Međunarodnog tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, nakon nesrećnih devedesetih godina 20 vijeka i zločina u koje su bili involvirani crnogorski državljani tokom agresije na Dubrovnik.

 

Ekonomski dio programa

5 rješenja za 5 problema

Problem 1: Ekonomska izolacija od regiona i Evrope

Plan Crnogorske partije:

Garantujemo da će predstavnici Crnogorske partije u Skupštini Srbije bezuslovno glasati za ratifikaciju nedavno potpisanog Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju (SSP) sa Evropskom Komisijom. Takođe, Crnogorska partija će glasati u korist svakog daljeg ugovornog odnosa sa Evropskom unijom, bilo da je riječ o sporazumima, bilateralnim planovima ili ugovorima. Konačno, Crnogorska partija, kada dođe dan, daće svoj glas i za ulazak Srbije u Evropsku uniju bez prethodnih uslova.

Srbija danas nema šanse da ekonomski se ojača ako ne nastavi sa procesom uključivanja i u druge međunarodne ekonomske organizacije. Crnogorska partija glasaće u prilog članstva Srbije u Svjetskoj Trgovinskoj Organizaciji, kao i za dalju liberalizaciju privrednih veza sa svijetom i regionom.

Za nas su posebno važne i ekonomske veze između Srbije i Crne Gore, i Crnogorska partija će podržati i dati podstrek svim važnim ekonomskim inicijativama od značaja za obije države, kao što su izgradnja autoputa Beograd – Bar, poboljšanje železničkog saobraćaja između dvije države, uspostavljanje platnog prometa između Srbije i Crne Gore, i to sve na korist građana obije zemlje.

Problem 2: Preregistracija automobila sa crnogorskim tablicama

Plan Crnogorske partije:

Crnogorska partija u Srbiji namjerava da pokrene pitanje preregistracije automobila sa tablicama Crne Gore koje i dalje voze građani Srbije. Naša namjera je da se ovi automobili preregistruju po cijeni obične registracije automobila u Srbiji. Nema razloga da građani koji imaju ovakva vozila budu kažnjeni od strane države Srbije, jer nijesu prekršili nijedan zakon. Crnogorska partija će rješavanje i ovog pitanja uzeti u obzir u pregovorima za formiranje buduće Vlade Srbije, odnosno u pregovorima sa budućom parlamentarnom većinom u Srbiji.

Sadašnja situacija, u kojoj su diskriminisani građani Srbije koji voze automobile sa crnogorskim tablicama je za našu partiju neprihvatljiva. Ovdje nije riječ o etničkom porijeklu takvih građana, već o pravu na legalnu preregistraciju svojeg vozila, koje država mora omogućiti.

Problem 3: Radne knjižice i pravo na rad crnogorskih državljana

Plan Crnogorske partije:

Sve veći broj građana Srbije koji imaju crnogosko državljanstvo, a žive u Srbiji, nalaze se u nemogućoj situaciji da moraju da prilože dokument o državljanstvu Republike Srbije da bi dobili posao, iako skoro cio ili cio život žive u Srbiji. Mnogi takvi državljani Crne Gore se nijesu ni rodili u Crnoj Gori, ali opet imaju emotivnu ili ličnu vezanost za Crnu Goru i ne žele da mijenjaju državljanstvo. To je legitimno pravo i prisiljavanje na promjenu državljanstva je za našu partiju neprihvatljivo.

Naše rješenje je da se pitanje prava na zapošljavanje i prava na socijalnu zaštitu crnogorskih državljana koji žive u Srbiji mora riješiti na nivou bilateralnih pregovora države Srbije i države Crne Gore. Ovi pregovori moraju rezultirati Evropskim rješenjima koja će poštovati pun integritet individue, a istovremeno obezbijediti da ne postoje pravne praznine u zakonima.

Ovo pitanje prava na rad i obnove radnih knjižica Crnogorskih državljana koji žive godinama u Srbiji, je jedan od prioriteta Crnogorske partije. Nećemo podržavati koalicije ili većine u Skupštini Srbije koje ne prihvate da uvrste rješavanje ovih pitanja u listu prioriteta, odnosno koji ne prihvate hitno pokretanje bilateralnih pregovora sa državnim organima u Podgorici.

Problem 4: Diskriminacija crnogorskih državljana prilikom privatizacije u Srbiji

Plan Crnogorske Partije:

Nezavisna država Srbija je odmah počela sa diskriminacijom prema svojim građanima koji imaju crnogorsko državljanstvo, isključujući ih iz prava da učestvuju u raspodjeli akcija u najvećim javnim preduzećima Srbije. Ova odluka je donijeta iako je ogroman broj crnogorskih državljana u Srbiji učestvovao u izgradnji tih istih kompanija, ali i u unaprijeđivanju državnih organa Srbije, u izgradnji univerziteta i klinika u Srbiji, u izgradnji Srbije i dao svoj doprinos kulturnom i naučnom napretku Srbije.

Danas je u Srbiji normalno da se crnogorskom državljaninu, koji je cio život građanin Srbije i koji je proveo cio radni vijek u Srbiji, oduzme pravo na akcije jer nije podoban svojim porijeklom. Postoji samo jedna riječ koja to može opisati – to je diskriminacija.

Crnogorska partija traži da se omogući učešće svih građana Srbije u privatizaciji, uključujući one koji imaju državljanstvo Crne Gore a živjeli su ili radili u Srbiji. Svi punoljetni građani Srbije koji imaju Crnogorsko državljanstvo i koji bi trebali dobiti akcije, su proveli najveći dio svojeg života u zajedničkoj državi i nema razloga da budu kažnjeni zbog dnevno-političke situacije.

Problem 5: Diskriminacija crnogorskih državljana u poreskoj politici Srbije (npr. kupovina prvog stana)

Plan Crnogorske partije:

Nedavno je donijet zakon po kojem se uvode poreske olakšice za građane Srbije koji kupuju prvi stan. I, šta vidimo u tom zakonu po prvi put? Crnogorski državljani koji žive i rade u Srbiji cio život kao njeni građani, koji plaćaju sve poreze kao i ostali građani – od prošle godine nijesu dovoljno dobri da bi bili ravnopravni sa ostalim građanima. Poreske olakšice od sada važe samo za one građane koji mogu pokazati uvjerenje o državljanstvu Srbije.

Naše rješenje je da se diskriminacije u poreskoj politici eliminišu. Ne može porez da se razrezuje prema kriterijumu uvjerenja o državljanstvu. Ili je porez isti za sve, ili može postojati razlika za rezidente ili nerezidente, ali ne može zakon da uvodi dva poreza za građane Srbije. Jedni građani plaćaju ovoliko, a drugi onoliko.

Konkretno, Crnogorska partija stavlja i ovo pitanje na vrh liste svojih prioriteta i zahtijevaće i od skupštinske i vladine većine da ukine poreske diskriminacije između građana Srbije, ako se želi dobiti politička podrška od Crnogorske partije.

 

Dio Programa o ljudskim i manjinskim pravima

5 rješenja za 5 problema

Problem 1: Pravo na punu ravnopravnost sa ostalim nacionalnim zajednicama u Srbiji

Plan Crnogorske partije:

Danas crnogorski narod u Srbiji nema svoj Nacionalni savjet. Državni organi Srbije nijesu nijednom iskazali interesovanje za probleme naše nacionalne zajednice. Na više pismenih obraćanja Predsjedniku i Premijeru Srbije u ime Udruženja Crnogoraca Srbije „Krstaš“, nijesmo nikada dobili odgovor. Nikada predstavnici Srbije nijesu obišli predstavnike naše zajednice da se zainteresuju za stanje ljudskih i manjinskih prava.

Što je još gore, Premijer Srbije je donedavno nosio spiskove crnogorskih državljana u Brisel u pokušaju da zloupotrebi privatne podatke o Crnogorcima u ime svoje političke opcije. Sve su to znaci da situacija sa ljudskim pravima Crnogoraca nije najbolja.

Ali mi to razumijemo. Porođajne muke u demokratiji su poznate, i pojavljivanje nove nacionalne zajednice u Srbiji je stvorilo i nove izazove za organe Srbije.

Cilj Crnogorske partije je da osigura da građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, ili vode porijeklo iz Crne Gore, ne budu oštećeni činjenicom da nijesu pripadnici nekog drugog naroda. Crnogorsko porijeklo je nešto što ne smije predstavljati prepreku u normalnoj zemlji i mi kao politička partija Crnogoraca i Crnogorki u Srbiji, namjeravamo da to i osiguramo.

Jedno od važnih prava koja takođe namjeravamo da ostvarimo za Crnogorski narod u Srbiji, jeste ukidanje sadašnjeg diskriminatorskog zakonskog propisa o potrebi prikupljanja 10,000 sudski ovjerenih potpisa za kandidaturu manjinske izborne liste na republičkim izborima. Glasaćemo protiv svakog novog izbornog zakona koji ne obezbijedi pravično učešće političkih predstavnika manjinskih naroda u političkom životu Srbije.

 Problem 2: Pravo na vjerske i individualne slobode

Plan Crnogorske Partije:

Mnogi pripadnici svih naroda u Srbiji žele da imaju pravo na slobodu izražavanja, slobodu vjeroispovesti, slobodu razmišljanja i djelovanja.

I pripadnici Crnogorskog naroda u Srbiji ne žele ništa manje od toga. Cilj Crnogorske partije jeste da osiguramo da svi Crnogorci i Crnogorke u Srbiji mogu da u potpunosti uživaju sva ljudska prava koja su garantovana ostalim građanima u Srbiji, bilo da je reč o ustavnim pravima opisanim Ustavom Srbije, ili pravima garantovanim međunarodnim dokumentima i ugovorima.

Naša partija ne namjerava da viri u kuće građana Srbije ili da ih ispituje u kojeg Boga vjeruju. Ali, ako dobijemo pritužbe od Crnogoraca i Crnogorki u Srbiji da im se država Srbija ili neka druga grupa ili organizacija miješa u individualna prava ili ih diskriminiše na osnovu Boga u kojeg vjeruju, to Crnogorska partija neće tolerisati. Mi smo advokati Crnogorskog naroda u Srbijanskoj skupštini, a to znači da smo advokati i svakog pojedinca iz našeg naroda koji živi u Srbiji nezavisno od toga koja prava su mu ugrožena.

 Problem 3: Pravo na slobodu kretanja i lična dokumenta

Plan Crnogorske partije:

Crnogorska partija se zalaže za dalju afirmaciju principa slobode kretanja na Balkanu i šire, koji je u srži današnje Evropske Unije. Naša partija će insistirati na daljem održanju postojećeg bez-pasoškog režima kretanja između Srbije i Crne Gore. Ako se mogla prelaziti srpsko-crnogorska granica bez lične karte do pre dvije godine, danas je sasvim dovoljno da se ona prelazi sa ličnom kartom.

Naša partija će u tom smislu djelovati i prema Srbijanskim i Crnogorskim vlastima da se postojeći liberalni sistem održi i u budućnosti, u korist svih građana Srbije crnogorskog porijekla.

Sa druge strane, danas se mnogi crnogorski državljani u Srbiji nalaze pred velikim problemom kako da izvade nove lične karte kada im isteknu postojeće ili kada izgube svoju ličnu kartu. Ovo je pitanje koje nije riješeno još uvijek na zadovoljavajući način, jer rješenje nije u tome da se naši sunarodnici odriču crnogorskog državljanstva.

Crnogorska partija pokrenuće pod hitno u Skupštini Srbije i u novoj Vladi Srbije pitanje izdavanja ličnih dokumenata crnogorskim državljanima koji su građani Srbije, nakon što im isteknu postojeća. Nove lične karte koje se izdaju u Srbiji zahtijevaju dokaz o državljanstvu Srbije, ali Srbija nije dala odgovor šta da rade oni među nama koji nemaju to uvjerenje i ne žele da se odreknu postojećeg crnogorskog državljanstva.

Problem 4: Pravo na privatnost podataka

Plan Crnogorske partije:

Crnogorska partija će ubuduće najoštrije spriječavati bilo kakve pokušaje državnih organa Srbije da bez dozvole ili saglasnosti prikupljaju podatke o građanima crnogorskog porijekla ili crnogorskim državljanima u Srbiji, i da ih posle zloupotrebljavaju za privatne političke kampanje.

Najočigledniji primjer ovakve zloupotrebe je izvršio Predsjednik Vlade Republike Srbije Vojislav Koštunica, kada je u jeku referendumske kampanje o statusu Crne Gore prikupio policijske podatke o državljanima Crne Gore koji žive u Srbiji i ponio ih u Brisel i predao Komesaru Olli Rehnu sa ciljem da predstavi Briselu da je taj spisak ustvari spisak Crnogoraca lojalnih politici Demokratske Stranke Srbije.

Nakon ovog skandaloznog ponašanja Premijera Srbije, nije došlo ni do izvinjenja ovog političara koji je učinio gest bez presedana u današnjoj Evropi – zloupotrebio je personalne podatke svih pripadnika jedne skupine građana samo na osnovu njihovog porijekla.

Ulaskom u parlament, naša partija će ubuduće spriječiti takve pokušaje zloupotrebe jer će biti jasno poznato ko su politički predstavnici crnogorskog naroda u Srbiji.

Problem 5: Pravo na slobodan i bogat život

Plan Crnogorske partije:

Život u Srbiji u poslednjih 20 godina najviše nalikuje životu u nomadskom ratnom logoru. Pripadnici našeg naroda u Srbiji žive između dva rata, dvije krize, dva politička atentata, izolacije i izolacije, jednog talasa siromaštva i drugog talasa bijede. No, dosta je bilo vanrednog stanja u Srbiji.

Crnogorska partija će u ime crnogorskog naroda u Srbiji bez ikakvog dvoumljenja podržavati modernu, reformsku, liberalnu i Evropsku politiku sa ciljem uključenja Srbije u Evropsku uniju uz poštovanje ljudskih prava i nacionalnih prava svih etničkih zajednica koje žive u Srbiji.

Svi znamo da Crnogorci i Crnogorke, gdje god da su na zemljinoj kugli, vole da rade za pravednu nadokandu, uživaju da pomažu društvo u kom žive i žele napredak za sebe i svoju porodicu.

Crnogorska partija će pomoći svima nama da konačno ostvarimo i to naše pravo na slobodan i bogat život i to kao ponosni predstavnici Crnogorskog naroda u Srbiji.